Lal Bikes Supre Drive splitst de traditionele derailleur voor mountainbikes met een hoog draaipunt

De Canadese werktuigbouwkundig ingenieur Cedric Eveleigh heeft de aandrijflijn voor mountainbikes opnieuw uitgevonden, speciaal voor platformen met een hoog draaipunt. De Lal Bikes Supre Drive maakt gebruik van de ruimte boven het kettingblad om de kettingspanfunctie van traditionele derailleurs naar het trapasgebied te verplaatsen, waarbij het schakelmechanisme bij het achterwiel blijft. Het concept van de gesplitste derailleur zou tal van voordelen hebben, waarbij de beste eigenschappen van een traditionele aandrijflijn worden gecombineerd met de beste eigenschappen van een versnellingsbak. Dit is hoe het werkt.

Lal Bikes Supre Drive derailleur

Een traditionele derailleur heeft twee doelen; om de ketting door de tandwielen van de cassette te schuiven en om de ketting op de juiste manier te spannen, kettingspeling op te nemen bij het overschakelen naar kleinere tandwielen en de kettingspeling los te laten bij het schakelen naar de grotere tandwielen. Het combineert deze twee functies in één eenheid die gevaarlijk onder de achterste driehoek hangt, vaak de dupe van rotsinslagen en wordt zo het onderwerp van menig reparatie langs de weg.

cedric eveleigh naast lal bike supre drive uitvinding split derailleur concept

Lal Bikes probeert deze tekortkoming van de traditionele derailleur te verhelpen met het geheel nieuwe Supre Drive aandrijflijnconcept, uitgevonden door de 26-jarige mechanische ingenieur Cedric Eveleigh. De Supre Drive breekt de twee primaire functies van de derailleur af en stuurt het kettingspanmechanisme naar een kettingspanner die rond de trapas draait.

De Supre Drive is speciaal gemaakt om te werken met ophangingsplatforms met een hoog draaipunt, omdat het concept eenvoudigweg niet compatibel is met traditionele ophangingssystemen waarbij het hoofdscharnier gewoonlijk de ruimte boven het kettingblad inneemt. Bij de Supre Drive is die ruimte nodig voor de kettingspanner.

cedric eveleigh lal fietsen supre drive derailleur

Aan de achterkant vervult een vereenvoudigde derailleur de primaire functie van het verschuiven van de ketting door de tandwielen van de cassette. Het lijkt veel op een gewone derailleur … kabelbediend, met een parallellogramlichaam en veer, maar mist de kettingspanfunctie. Er is dus geen B-Limit-schroef en een extra poeliewiel nodig.

De Supre Drive derailleur heeft twee bevestigingspunten die buiten de achterbrug zitten, maar het hoofdgedeelte zit binnenin het frame. Het is nog steeds een beetje blootgesteld aan rotsaanvallen, maar Lal Bikes zegt dat het goed voorbereid is om hits te nemen. Het is niet moeilijk om te zien dat de derailleur veel beter beschermd is dan een traditionele derailleur, vooral omdat hij erg hoog zit met enorm veel bodemvrijheid.

De kettingspanner is het slimste onderdeel van het Supre Drive concept. Dit is hoe het werkt…

uitleg over het concept van lal bikes supre drive

Op het prototypeframe van Cedric is de spanarm via een kabel verbonden met een cartridge die een veer en een demper bevat – deze bevindt zich in de onderbuis.

Naarmate de derailleur naar grotere tandwielen verschuift, draait de kettingspanner tegen de klok in naar een meer achterwaartse positie, waardoor de vereiste extra kettingspeling wordt geleverd. Het tegenovergestelde is waar bij het overschakelen naar de grotere versnellingen (kleinere tandwielen). In dit geval draait de spanner met de klok mee naar een meer voorwaartse positie en neemt de kettingspeling op.

Terwijl conventionele derailleurs zorgen voor een toenemende kettingspanning in de grotere tandwielen, zou het spansysteem van de Supre Drive een ongeveer constante kettingspanning over alle versnellingen produceren. Dit wordt bereikt door de hefboomwerking van de kabel op de spanarm te verminderen wanneer de spanarm terug draait tijdens het schakelen naar grotere tandwielen. Deze afname van de hefboomwerking compenseert de toename van de kracht van de lente. De verminderde weerstand in klimversnellingen zou een van de voordelen zijn van fietsen met een hoog draaipunt, die vaak last hebben van een verhoogde weerstand van de aandrijflijn.

lal bikes supre drive split derailleur voor platformen met hoog draaipunt

De weerstand wordt verder verminderd door de relatief grote afmeting van de span- en spanpoelies. De grotere katrollen betekenen dat de kettingscharnierhoek kleiner is, wat resulteert in minder wrijving op dit punt in de aandrijflijn; dit concept is het belangrijkste verkoopargument van oversized derailleurpoelies die worden aangedreven door CeramicSpeed, AbsoluteBlack en andere fabrikanten.

De demper die in de cartridge met onderbuis zit, is hydraulisch en zou veel beter werken dan de huidige derailleurkoppelingen. Deze is snelheidsgevoelig, wat betekent dat er veel kracht is wanneer de spanarm snel draait (wat gebeurt tijdens het rijden over ruw materiaal) en er minder kracht is wanneer de spanarm langzaam draait (wat gebeurt tijdens het schakelen).

Cedric’s huidige versie van de Supre Drive is 12 speed, ontworpen om te werken met een Shimano 10-51t cassette (hoewel hij hier wordt getoond met een 10-45T cassette). Het op deze manier splitsen van de derailleurfuncties betekent natuurlijk dat de aandrijflijn over het algemeen een stuk zwaarder is dan een traditionele derailleuraandrijflijn; ongeveer 100-200 gram. De splitsing biedt echter andere voordelen, naast een veel minder kwetsbare derailleur …

Voor een volledig geveerde fiets biedt de nieuwe distributie van de ketting een groot voordeel van de Supre Drive ten opzichte van traditionele aandrijflijnen. Door de spanner bij het trapasgebied te plaatsen, bevindt zich op elk moment meer van de ketting dichter bij het trapas, wat resulteert in een vermindering van het onafgeveerde gewicht (130 g in vergelijking met XT). De derailleur zelf weegt natuurlijk ook minder.

Cedric heeft de Lal Bikes Supre Drive gepatenteerd en werkt momenteel samen met een niet nader genoemde grote fabrikant van mountainbikeframes om een ​​frame specifiek rond de Supre Drive te ontwerpen. Cedric wil in de toekomst graag samenwerken met meer framefabrikanten en zal uiteindelijk proberen de Supre Drive aan te bieden als een aftermarket-upgrade voor bestaande fietsen met een hoog draaipunt.

LalBikes.com

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Toonstoertocht.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart